| 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 |


TIEDOTE 17.6.2010


Blue1 lentäjäyhdistys: Sopimus voitto matkustajille!


Blue1 lentäjäyhdistys toivoo, että lentäjien uusi työehtosopimus takaisi vihdoin työrauhan yhtiöön. Yhdistyksen
puheenjohtaja Jaakko Cederberg muistuttaa, että lentäjien lakonuhan takana oli työnantajan salassa suunnittelemat
ulkoistushankkeet ja lentojen operoiminen ulkomaisilla vuokrayhtiöillä.
– Olemme jatkuvasti tulleet työnantajaa vastaan erinäisten palkkajoustojen ja maksimilentotuntien muodossa.
Olimme myös valmiit avaamaan voimassaolevan työehtosopimuksen ja laskemaan roimasti palkkojamme. Mikään ei
silti riittänyt työnantajalle ja tilanne johti työtaistelu-uhkaan.

Tänään alkavaksi ilmoitettu Blue1 lentäjien lakko kuitenkin peruuntui, kun viime hetken neuvotteluissa työnantaja
luopui ulkoistamishankkeista.
– Tämä oli ehdottomasti voitto matkustajille, toteaa Cederberg.
– Meille kysymys oli korkeatasoisen, turvallisen liikenneilmailun säilymisestä Suomessa sekä ammattitaitoisten
kotimaisten lentäjien työllisyyden turvaamisesta.

Lentäjäyhdistys toivoo työnantajalta jatkossa rehellisyyttä sekä kunnioitusta henkilöstön sitoutumista ja ammattitaitoa
kohtaan. Molemminpuolinen luottamus sekä avoin työilmapiiri takaavat parhaan tuloksen myös taloudellisesti
raskaina aikoina.
– Toivomme työnantajan keskittyvän nyt ulkoistushankkeiden sijasta yhtiön liiketoiminnan pitkäjänteiseen
kehittämiseen. Näissä talkoissa olemme mielellämme mukana, Cederberg vakuuttaa.

Blue1 lentäjien työehtosopimus on voimassa 28.2.2015 asti ja sen palkkavaikutukset koko kaudelta ovat -10 %. Esitys
menee vielä jäsenäänestykseen 29.6.

Lisätiedot Jaakko Cederberg 040-779 8911


TIEDOTE 15.6.2010

BLUE 1:N LENTÄJÄT SAAVUTTIVAT NEUVOTTELUTULOKSEN

Blue1:n lentäjien sopimuskiistassa on saavutettu neuvottelutulos myöhään maanantai iltaan kestäneissä neuvotteluissa.
Torstaille ilmoitettu lakko peruuntuu ja liikenne lennetään lentäjien osalta normaalisti.

Neuvottelutuloksen hyväksyntä vaatii vielä jäsenäänestyksen, joka järjestetään kahden viikon sisällä.

Lisätiedot Jaakko Cederberg 040-779 8911


LEHDISTÖTIEDOTE 10.6.2010

BLUE 1 LENTÄJÄYHDISTYS HUOLISSAAN VUOKRAYRITYSTEN TASOSTA

Blue 1 lentäjäyhdistys on huolissaan vuokrayritysten tasosta. Suomen ilmailuviranomaiset ovat joutuneet puuttumaan yhtiön lentotoimintaan.

Blue 1 lentäjäyhdistys on vakavasti huolissaan yhtiön toimintapolitiikasta käyttää ulkomaisia vuokrayrityksiä, joiden koneet eivät täytä alan turvallisuusstandardeja.

Tilanne on yhdistyksen puheenjohtajan Jaakko Cederbergin mukaan äitynyt niin vakavaksi, että Suomen ilmailuviranomaiset ovat joutuneet puuttumaan yhtiön lentotoimintaan. 

– Tällä hetkellä Blue 1 lentoja on operoinut ainakin 7 eri ulkomaista operaattoria, joista ainoastaan yksi on läpäissyt Kansainvälisen Ilmakuljetusliiton IATA:n Operational Safety Auditin eli IOSA:n.

IOSA on kansainvälisesti hyväksytty standardi lentoyhtiön turvallisuuden, laadun ja operatiivisen johdon arviointiin. Arvioinnin suorittavat IATA:n hyväksymät tarkastajat

Blue 1 lentäjäyhdistys pitää hyvin ikävänä, jos Blue1:n maine luotettavana operaattorina vuokraustoiminnan vuoksi vaarantuu.
– Olemme erittäin huolestuneita tilanteesta. Haluamme yhdistyksenä pitää yllä korkeata standardia liikennöidessämme Blue1 lentoja. Nyt tilanne on riistäytymässä käsistä yhtiön vuokrauspolitiikan vuoksi.

Cederberg kysyykin, onko yhtiön johto todella ymmärtänyt roolinsa matkustajaliikenteen standardien ylläpidossa?

Lisätiedot Jaakko Cederberg 040-779 8911


LEHDISTÖTIEDOTE 3.6.2010
 
BLUE 1 LENTÄJÄYHDISTYKSELTÄ YLITYÖKIELTO JA LAKKOVAROITUS

 
– Nyt mittamme on täynnä!

 Blue1 lentäjäyhdistys jätti tänään lentäjiä koskevan lakkovaroituksen. Toteutuessaan lakko peruisi lähes kaikki Blue1 lennot. Työtaistelu on yhdistyksen mukaan suunnattu työnantajan yt-menettelyn väärinkäyttöä ja ulkoistushankkeita vastaan.

– Paljastimme alkukeväällä työnantajan salassa valmistelleen suunnitelman perustaa vuokratyöyritys. Käsittääksemme tarkoituksena oli irtisanoa lentäjät ja ostaa palvelut perustettavalta yritykseltä pätkätöinä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Cederberg.

Cederberg muistuttaa, että yhtiön kokeneet ja ammattitaitoiset lentäjät ovat tulleet jatkuvasti työnantajaa vastaan ja toimineet korkealla moraalilla vaikeassa taloustilanteessa.

– Viime vuonna lentäjät tarjosivat yhtiölle oma-aloitteisesti säästöjä palkkakustannuksiin ja työehtosopimuksen pidentämistä muuttumattomana, jotta yhtiö olisi kilpailukykyinen vaativassa markkinatilanteessa.
– Lisäksi lentäjämme ovat olleet lomautettuna keskimäärin 4 viikkoa. Jopa niin, että tänä aikana ulkopuoliset alihankkijat ovat lentäneet lentoja!

 Cederbergin mukaan Blue1 lupasi lopettaa ulkoistamisjärjestelyt, mikäli yhdistys suostuu tes- neuvotteluihin kesken voimassa olevan työehtosopimuksen, joka päättyy 28.2.2011.
– Suostuimme siitä huolimatta, että yhtiö oli rikkonut tes- sopimuksen kohtaa, jossa yhdistys määritellään paikalliseksi sopijapuoleksi.

Viikkojen neuvottelujen jälkeen tilanne ei kuitenkaan ole edennyt. Työnantajan vaatimukset ovat mielestämme kohtuuttomia.
– Nyt mittamme on täynnä! Mikään ei näytä riittävän työantajalle, joka haluaa yksipuolisesti sanella uuden, lähes 5-vuotisen sopimuksen. Sopimus pitäisi sisällään erittäin suuret palkanalennukset ja useita muita heikennyksiä. Mikäli näihin ei suostuta, uhkaa työnantaja jatkaa ulkoistusprojektiaan.

 Jo tällä hetkellä tilanne on Cederbergin mukaan lentomatkustajan kannalta sellainen, että ostaessaan Blue1 lipun ei voi olla varma, mikä tai minkä maalainen yhtiö lennon operoi.
– Vaikuttaa vahvasti siltä, että yhtiö on asteittain siirtämässä tuotantoaan ulkomaisille pienille toimijoille.

Olemme erittäin huolissamme tästä kehityksestä. Ulkomaiset yhtiöt toimivat kukin oman maansa viranomaisten valvonnassa.
– Onko todella niin, ettei lentoyhtiö tarvitse omistautunutta, kokenutta ja motivoitunutta henkilökuntaa turvallisuuden kannalta kaikkein kriittisimpään työtehtävään, kysyy Cederberg.

 Mikäli neuvotteluissa työnantajan kanssa ei päästä sopimukseen, alkaa lakko 17.6 klo 12.00. Ylityökielto astuu voimaan välittömästi 3.6. klo 10.00.

 
Lisätiedot Jaakko Cederberg 040-779 8911


2.3.2010

Blue1 jatkaa voimakasta panostustaan Euroopan liikematkakohteisiin.
25.4.2010 alkaen Helsingin ja Lontoon Heathrow’n väliselle reitille lisätään toinen päivittäinen lento.
Helsingistä Lontoon Heathrow’lle päivittäin klo 12.05 ja 20.05. Oivalliset paluuajat Heathrow’sta klo 08.05 ja 15.15.

Aikatauluun on luvassa lisää parannuksia lokakuussa.

Nonstop-lentojen lisäksi tarjoamme 12 päivittäistä yhteyttä SAS:n vuoroilla Skandinavian kautta, mahdollistaen sujuvat yhteydet Suomen ja Lontoon välillä pitkin päivää.

Lontoon Heathrown lentokenttä on yksi Star Alliancen tärkeimmistä kotikentistä. Uuden Blue1-vuoron myötä Heathrow’n tarjoamat jatkoyhteydet Star Alliance -lennoilla muualle maailmaan saavat lukuisia uusia vaihtoehtoja.


4.1.2010

Blue1 liittyi maailman suurimpaan lentoyhtiöallianssiin Star Allianceen sen ensimmäisenä alueellisena jäsenenä jo vuonna 2004. Vuoden 2010 alussa Blue1 siirtyi Star Alliancen täysjäseneksi.

Star Alliance on vuonna 1997 perustettu maailman ensimmäinen globaali lentoyhtiöallianssi. Star Alliance -verkostoon kuuluu 26 lentoyhtiötä, mukaan lukien yksi perustajajäsenistä SAS Scandinavian Airlines. Star Alliancella on maailman kattavin lentoreittiverkosto, tarjoten yhteyksiä yli tuhanteen kohteeseen 175 maassa.

Star Alliancen tavoitteena on tarjota nopeita ja sujuvia yhteyksiä asiakkaiden vaihtaessa lentoa jäsenyhtiöltä toiselle. Tätä on mm. lähtöselvitys Star Alliancen lennoilla aina määränpäähän saakka ja jäsenyhtiöiden yhteisterminaalit lentoasemilla, kuten Helsinki-Vantaan terminaali 1.

Kaikkien Star Alliance -yhtiöiden kanta-asiakkaat ansaitsevat pisteitä allianssin lennoilta ja voivat hyödyntää niitä bonusmatkoihin. Jäsenet saavat myös runsaasti muita matkustusta helpottavia kanta-asiakasetuja, joista mainittakoon Kultajäsenten pääsy yli 800 Star Gold -loungeen ympäri maailman sekä Priority Baggage -palvelu.

Blue1 syventää yhteistyötään usean Star Alliance -yhtiön kanssa vuonna 2010. Uudet suorat päivittäiset Blue1-lennot Berliiniin ja Brysseliin tuovat kaivattua kilpailua suomalaiselle liike- ja vapaa-ajanmatkustajalle. Nämä reitit lennetään yhteistyössä Lufthansan ja Brussels Airlinesin kanssa.